Twoja Firma - ważne informacje dla przedsiębiorców
Nowoczesne opakowania w przemyśle spożywczym
- Szczegóły
- Redakcja
- Kategoria: Firma
Opakowania przemysłu spożywczego przyczyniają się przede wszystkim do zabezpieczenia produktu przed działaniem czynników zewnętrznych w trakcie transportu, magazynowania i użytkowania. Nie jest to jednak ich jedyne przeznaczenie.
Powinno również ułatwiać proces produkcji i dystrybucji a także późniejszego korzystania z wyrobu. Istotne jest umieszczenie na opakowaniu czytelnych informacji o składzie surowcowym produktu, jego kaloryczności, sposobie przygotowania i terminie przydatności do spożycia. Konsumenci chcą mieć możliwość świadomego wyboru. Jest to czynnik równie ważny jak atrakcyjność graficzna i kolorystyczna, która w oczywisty sposób przyczynia się do zwiększenia sprzedaży.
Wygoda i sprytne rozwiązania - pudełka kartonowe producent
W przemyśle spożywczym opakowania prześcigają się pod względem pomysłowości, mającej na celu zwiększenie wygody w użytkowaniu. Łatwość otwierania produktu i funkcja ponownego zamknięcia to już niemal standard. Dzięki zastosowaniu specjalnych żyłek czy wielokrotnie sklejających się brzegów, żywność można po każdym użyciu bardzo szczelnie zabezpieczyć. Małe produkty są osobno pakowane porcjami, aby bez potrzeby nie otwierać całości i na dłużej zachować jej świeżość. Bez względu na to czy produkt jest proszkiem czy cieczą, współczesne opakowania można stabilnie postawić, tak aby zawartość nie wydostała się na zewnątrz. Opakowania zaskakują swoim "sprytem" umożliwiając podgrzanie ich w dowolnych warunkach, informując o stopniu schłodzenia lub ostrzegając przed poparzeniem.
Przemysł spożywczy, opakowania tradycyjne, inteligentne i aktywne
Obecnie najczęściej stosuje się opakowania tradycyjne, wytwarzane z papieru, tworzyw sztucznych czy drewna. Nie wywierają one bezpośredniego wpływu na wyroby, jedynie chronią je przed takimi czynnikami zewnętrznymi jak wilgotność czy wpływ powietrza. Pomału jednak wprowadzane są na rynek opakowania aktywne i inteligentne. Te pierwsze mają za zadanie zoptymalizować warunki wewnętrzne, w których znajduje się produkt, przedłużając tym samym jego trwałość. Przykładowo mogą one oddziaływać na żywność pochłaniając niekorzystne substancje lub regulując zawartość wody wewnątrz opakowania. Inteligentne opakowania dodatkowo na bieżąco sprawdzają stan produktu oraz dostarczają konsumentowi informacje m.in. o jakości czy bezpieczeństwie wyrobu. Dzięki specjalnym czujnikom zarówno producent (np. w trakcie transportu i przechowywania), jak i kupujący, mają możliwość monitorowania takich czynników jak temperatura, czas czy stan świeżości produktu.
Ekologiczne rozwiązania
Współcześnie większość z nas ma świadomość, jak ważna jest ochrona środowiska dla ludzi i otaczającego ich świata. Również producenci opakowań przemysłu spożywczego są zobligowani do przestrzegania zasad ekologii. Tworzywa, których używają, muszą spełniać specjalne normy, regulowane prawnie. Umieszczone na opakowaniach oznaczenia informują konsumentów w jakim stopniu kupowane produkty spełniają normy ekologiczne. Można się z nich dowiedzieć, które z nich są przyjazne środowisku, z jakich tworzyw sztucznych zostały wykonane oraz czy mogą one brać udział w selektywnej zbiórce i waloryzacji odpadów.